S
30 MART 2022 DEMİRKÖY KÜTLE HAREKETLERİ ÖN İNCELEME
30 Nisan 2022 Çarşamba günü, Trakya Üniversitesi Doğal Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) olarak, Trakya bölgesinin önemli bir turizm alanı olan İğneada’yı ana yollara bağlayan karayolu üzerinde zaman zaman yolun kapanmasına da neden olan heyelanlar yerinde incelenmiştir. Bu arazi çalışmasına; TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Ali KAYA, Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa ULUDAĞ, Edirne AFAD il müdürlüğünden Harita Mühendisi Deniz BİTEK, Jeoloji Mühendisi Semih Murat ÖZAVCI ve Kırklareli AFAD il müdürlüğünden jeoloji mühendisi Betül KOÇAK katılmıştır.
İnceleme sahası, Istranca dağlarının akarsular ile derin bir şekilde yarılmış, eğim değerlerinin oldukça yüksek olduğu bir alana karşılık gelmektedir. Heyelan Bölgesi Karadeniz iklimi özelliği göstermektedir. Istranca dağlarında ise kuzeye bakan yamaçlar ile güneye bakan yamaçlarda İklim farklılık görülmektedir. Yıldız dağlarının kuzeye bakan kesimlerinde Karadeniz iklimi görülür. Yazlar serin, kışlar soğuktur. Yaz ve kış mevsimleri arasındaki sıcaklık farkı az olup, yıllık ortalama yağış miktarı 800mm - 900mm civarındadır (Kırklareli Orman İşletme Müdürlüğü). Saha yoğun bir orman ile kaplıdır.
İğneada’yı iç bölgelere bağlayan bu yol, önceki yıllarda, bazı kesimlerinde ülkemizin en virajlı ve dar yollarından birisidir. İğneada ve çevresinde turizm faaliyetlerinin artması, İğneada’ya büyük bir liman inşaatının planlanması, Termik santral projesinin varlığı ve ülkemizdeki nükleer santral yapımı için düşünülen alanlardan biri olması nedeniyle, yolun genişletilmesine karar verilmiştir. Yeni yolun yapımı esnasında, yolu genişletmek için yapılan hafriyat çalışması ile yamaç eğim değerleri artmış, yamacın topuğundan alınan malzeme yamacın gravitesini bozmuştur. Sahadaki nemli karadeniz ikliminin bir sonucu olarak da, kayaçlarda görülen ayrışma zonu oldukça kalındır. Ayrışmaya bağlı olarak oluşan ayrışmış malzeme, eğim değerlerinin de bozulması ile devamlı yola doğru hareket etmektedir. Bu hareketi esnasında, ayrışma zonu içinde yer alan değişik boyutlardaki bloklar da yola dökülmekte ve ciddi riskler oluşturmaktadır.
Arazi çalışmamız bir ön etüt şeklinde olup bölgenin daha ayrıntılı bir şekilde araştırılması ve buna bağlı olarak risklerin tespit edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda merkezimiz proje olanaklarını araştırmaktadır. Belirlenen risklere göre sahada alınması gerek önlemler için uygulama projeleri geliştirilmesi tasarlanmaktadır.